• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

GÜNGÖRLER TİCARET

HAYVAN BESLEME VE SİLAJ

HAYVAN BESLEME SİLAJ

 

Hepimizin sağlığını yakından ilgilendiren et, süt, yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarının çiftlikten sofraya sağlıklı gelebilmesi için iyi bir havyan besleme programının yapılması gerekmektedir. Ayrıca işletme karlılığı için hayvanların bakım ve beslenmesinin doğru yapılması önemlidir. Hayvancılık sektöründe son yıllarda meydana gelen önemli gelişmelere rağmen hayvan beslemenin temel öğesi olan yem maddelerinin teminindeki problemler nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır.

Hayvancılıkta masrafların %50-70’ni yem giderleri oluşturur. Dışarıdan hazır yem almak yerine yemin işletmede hazırlanması daha ekonomik olur ve besleme masraflarını azaltarak karlılığı artırır.

Hayvan beslenmesinde de insanlarda olduğu gibi dengeli ve düzenli bir beslenme sağlanması son derece gereklidir. Kaba yem (çayır otu, yonca, fiğ, korunga, soya fasulyesi), kesif yem (arpa, buğday, yulaf, çavdar, mısır, tritikale, kepek, melas) ile ayçiçeği pamuk soya kolza küspesi gibi protein, enerji, vitamin ve mineral içeren yemler yeterli miktarlarda yedirilmelidir. Kaba yemler yaz mevsiminde taze olarak, kışın ise kurtulmuş veya silaj biçiminde verilmelidir.

Kaba yemin veya kesif yemin sürekli tek başına veya orantısız olarak yedirilmesi sağlık problemlerinin oluşmasına yol açar. Ayrıca büyüme ve gelişme bozukluklarına da neden olur. Hayvan pancarı ekimi, yaş posaların kullanımı ve silaj yapımındaki yetersizlikler nedeniyle hayvanlarda hazımsızlık ve sindirim rahatsızlıkları görülme sıklığı artmaktadır.

Ülkemizin mera kaynakları sadece yazın yeterli olduğu için kışın kaba yem ihtiyacını karşılamak zorlaşmaktadır. Bu olumsuzluğun engellenmesinde silaj yapılması son derece önem arz etmektedir.

Silaj; bol sulu, ucuz, lezzetli, hayvanlarca severek yenen, hazmı kolay, 1 ton için 1.7 metreküp alan yeterli olan depolanması basit bir yemdir. Kaba yem bulma endişesini ortadan kaldırıp süt verimini artırmanın yanı sıra %60-70 olan yem masrafını %30-35’e düşürür. Kaliteli 3 kg silaj 1 kg kesif yeme karşılık gelmektedir. Günde 25 lt süt veren bir ineğe 30 kg, düvelere 15 kg, erkek besi danalarına 8-10 kg mısır silajı verilebilir.

Silaj, yeşil yemlerin parçalanarak siloya konmasından 35-40 gün sonra ph’sı 4 olduğunda hayvanlara yedirilecek hale gelir ve sadece bir kenarından yedirilmeye başlanır. Silajlık ürün olarak mısır, kışlık buğday, çayırotu, şeker pancarı, yaprak posaları, meyve posaları gibi ürünlerden yararlanılır. Silaj yapılırken 40-70 kg/ton hububat kırması, 20-50 kg/ton kuru pancar posası, 5-10 kg/ton tuz (kışın yapılan silaja katılmaz), 5 kg/ton üre katılır ve koruyucu olarak 4.5 lt/ton sülfürik asit veya 2.2 lt/ton formik asit 6 misli sulandırılarak ilave edilir.

 

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam26
Toplam Ziyaret46644
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Saat